SA BLOGA Aktuelnosti iz svijeta ginekologije

4D ultrazvuk

Detalji

VRIJEME ČITANJA

3 min

KATEGORIJA

Trudnoća

AUTOR

Hera

TEMA

#zatrudnice

Ultrazvuk u trudnoći

Ultrazvučni pregledi u trudnoći utvrđuju stanje ploda, posteljice i plodove vode.
Fetalna ultrasonografija ne ugrožava plod i tok trudnoće.
U prvom trimestru trudnoće dijagnostikuje se trudnoća, njena lociranost, određuje se broj fetusa,procenjuje se gestaciska starost i rizik od hromozomskih anomalija. Dijagnostikuju se fetalne anomalije na mozgu i kičmenoj moždini.
U drugom trimestru prati se rast i razvoj ploda. Gleda se pozicija posteljice i količina plodove vode. Određuje se položaj ploda, građa pupčanika. Dijagnostikuju se fetalne anomalije na srcu, kičmenoj moždini.
U trećem trimestu prate se vitalne karakteristike, pokreti ploda, srčani rad, pokreti ekstremiteta. Prati se biomorfologija i biometrija ploda,posteljice i plodove vode.
Transvaginalni UZ pregled se obično koristi početkom trudnoće da se odredi starost i lociranost trudnoće. Povremeno se koristi kasnije tokom trudnoće za određivanje položaja posteljice i merenje dužine cervikalnog kanala.

Ultrazvučni pregled
4d ultrazvučni prikaz

Uredan UZ pregled nije garancija da je vaš plod zdrav. Nemoguće je uvijek vidjeti fetalne anomalije. 4D ultrasonografski pregled treba koristiti primarno u istraživanju fetalnih anomalijai proceni uredne biometrije ploda. Dopler UZ pregled služi za procjenu protoka i otpora kroz krvne sudove posteljice, pupčanika i krvne sudove ploda. Nema dokaza da postoji rizik za majku i plod od ultrasonografskog pregleda

Zašto 4D ultrazvuk?

Zato što nudi mnogo više od samo „lijepe slike“. Višestruko povećava mogućnost potvrde normalnog razvoja ploda, takođe, otkrivanja poremećaja u rizičnoj trudnoći. Fascinantan prikaz pri 4D pregledu ga čini superiornim u odnosu na dosadašnje tradicionalne preglede zato što nema ničeg čarobnijeg od trudnoće i rođenja deteta. Iščekivanje ovog posebnog događaja je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu kada se nadate, planirate, sanjate, preispitujete… Kakav je njihov svijet? Zar ne bi bilo divno to otkriti? Zar nije fantastično vidjeti i upoznati svoju bebu i prije rođenja.

Sa bloga...

Jasmine Vukčević