SA BLOGA Aktuelnosti iz svijeta ginekologije

Laser u ginekologiji

Detalji

VRIJEME ČITANJA

5 min

KATEGORIJA

Usluge

AUTOR

Hera

TEMA

#trebašdaznaš

Lasersko podmlađivanje vagine

Zbog opuštanja mišića vagine i mišića karličnog dna žene imaju neprijatnosti sa nekontrolisanim mokrenjem, imaju česte vaginalne infekcije, imalu smanjeni seksualni užitak. Lasersko podmlađivanje vagine čiji je stručni naziv laserska neinvazivna vaginoplastika je nova metoda primjene lasera u ginekologiji. Stres urinarna inkontinencija (SUI) je nekontrolisano odilaženje mokraće u stanju povećanog pritiska u trbušnoj duplji (kašalj, kijanje, smijeh, nošenje teškog tereta). Mišići karličnog dna pružaju potporu bešici i mokraćnoj cijevi. Svojim tonusom onemogućavaju nevoljno odilaženje mokraće.Kada su mišići karličnog dna i mišići koji okružuju mokraćnu cijev (sfinkteri) oslabljeni ili oštećeni u porođaju, menopauzi, nakon hiruških zahvata u karlici (histerektomija), gojaznošću, zračenjem, povredom ili nekim drugim zdravstvenim problemima, mokraćna cijev se može opustiti i promjeniti položaj. Promjena položaja mokraćne cijevi onemogućava normalno funkcionisanje kružnih mišića i zadržavanje mokraće. Dakle ako žena kašlje, kiše ili se smijeje povećava pritisak na mokraćnu bešiku i doživljava neugodnost zbog gubitka kontrole u mokrenju. Procjenjuje se da svaka treća žena iznad 60 god ima SUI.

zatezanje vagine

Sindrom opuštanja zidova vagine pretstavlja povećanje unutrašnjeg prečnika vagine i njeno širenje. Kao posledica je smanjenje intimnog doživljaja i za ženu i za partnera ,ali i povećanje rizika od javljanja nevoljnog oticanja urina pri naporu. Najčešći uzrok je rastezanje zidova vagine tokom vaginalnog porođaja a rizik da će se to desiti raste sa brojem porođaja. Drugi uzroci su urođena slabost vezivnog tkiva i proces starenja. Laserska terapija nevoljnog odilaženja mokraće i opuštenih zidova vagine je neinvazivna Er:YAG laserska terapija. Primenjuje se za lečenje blage i umerene stres urinarne inkontinencije (SUI )i sužavanje proširene vagine (LVT- laser vaginal tightening). Terapija se zasniva na stvaranju novog kolagena što omogućava skupljanje i zatezanje vaginalnog zida i omotača karličnog dna. Skupljanjem vagine čini se bolja podrška za mokraćnu bešiku.

Er:YAG neablativni laser

Er:YAG neablativni laser sa revolucionarnom tehnologijom Smoth-mode koji termički utiče na tkivo,stimuliše stari kolagen i stvaranje novih kolagenih vlakana u predelu mokraćne cevi i prednjeg vaginalnog zida. Krajnji rezultat ove nove tehnologije je podmlađivanje tkiva. INCONTILASE je efikasan, bezbjedan i komforan tretman za olakšanje simptoma SUI. Prednost je što je bezbolan, bez siječenja tkiva, krvarenja, postavljanja šavova. Nakon tretmana nema perioda oporavka ni terapije ljekovima. Pacijentkinja se odmah vraća svojim svakodnevnim obavezama. Potrebno je tri ili više tretmana da se potpuno uklone ili ublaže simptomi stres urinarne inkontinencije. INTIMALASE je efikasan kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova. Studije pokazuju odlično poboljšanje kod blage i umerene stres urinarne inkontinencije. 70% pacijentkinja nema nikakve probleme posle tri mjeseca od tretmana a 90% ima značajno poboljšanje. Prednosti laserskog zahvata su što intervencija traje do 20 minuta, potpuno je bezbolna,bez reza i krvarenja, bez anestezije i lekova. Poboljšanje simptoma u korist zadovoljstva pacijentkinje!

Sa bloga...

Jasmine Vukčević