SA BLOGA Aktuelnosti iz svijeta ginekologije

Ultrazvučni pregled dojki

Detalji

VRIJEME ČITANJA

3 min

KATEGORIJA

Prevencija

AUTOR

Hera

TEMA

#podjinavrijeme

Šta je UZ dojki?

Ultrazvuk dojki je neinvazivna dijagnostička procedura, kojom se pomoću ultrazvučnih talasa dobijaju podaci o građi dojke i sadržaju pazušne jame. UZ pregled je bezbolan, ne zrači i nije štetan, a pruža mnogo važnih informacija, koje su od koristi za eventualnu dalju dijagnostiku i liječenje. UZ dojki se obično radi prvi kod sumnje na neku promjenu, i sa velikom precizošću (više od 98%) razlikuje benigne od malignih procesa. Na UZ dojki moguće je uočiti promjenu u tkivu dojke, odrediti njenu lokalizaciju, veličinu, oblik i konzistenciju (da li je čvrsta ili tečna). Pregledom pazušnih jama moguće je ustanoviti da li su limfni čvorovi u njima uvećani, što je od velikog značaja kod karcinoma dojke.

#podjinavrijeme
snimak ultrazvuka

Ultrazvuk dojki obavlja se: -preventivno -kod pojave bola, čvorića, krvarenja iz bradavice -u sklopu dijagnostikovanja karcinoma dojke Nema dokaza da postoji rizik za majku i plod od ultrasonografskog pregleda

Koja je razlika između ultrazvuka, magneta i mamografije dojki?

UZ dojki je u potpunosti bezbjedan, bezbolan i jeftin pregled koji daje brojne informacije, ali nije dovoljan za postavljanje definitivne dijagnoze karcinoma dojke. Patološki UZ nalaz neophodno je upotpuniti mamografijom ili magnetnom rezonancom, kao i biopsijom koja jedina može da pruži informacije o građi same promjene. Mamografija je rendgenska metoda, i metoda izbora za ranu detekciju karcinoma dojke kod žena starijih od 40 godina. Količina zračenja je minimalna i bezopasna. Preventivna mamografija radi se na dvije godine, a po potrebi i ranije. Magnetna rezonanca (MR) dojki ne može se raditi kao zamjena za UZ ili mamografiju, već pruža dodatne informacije koje se putem ove dve metode ne mogu dobiti. MR-om određuje se proširenost tumora, da li zahvata okolne strukture i limfne čvorove, a koristi se i za praćenje promjena tokom hemioterapije. Kod pacijentkinja koje su izliječene od raka dojke tumor se nekad može vratiti, pri čemu će na mamografiji novi tumor izgledati isto kao ožiljak od starog. MR dobro razlikuje tumorsko od ožiljnog tkiva, pa je od važnosti u procjeni promjena viđenih na mamografiji kod ovih pacijentkinja.

Sa bloga...

Jasmine Vukčević